1 Hogyan történik a fizetés?

A felvett energiamennyiség és bizonyos feltételek teljesülése után percdíjat is felszámítunk.

További infóért nézd meg az áraink aloldalt.

2 Mennyit zároltok töltésenként előzetesen?

3000 Ft-ot zárolunk a kártyádon a töltés megkezdésekor. Ettől lehet nagyobb a ténylegesen fizetendő összeg, ebben az esetben a 3000 Ft-ot meghaladó összeggel együtt, egy tételben terheljük meg a számládat.

Amennyiben a tényleges költség 3000 Ft alatti, ebben az esetben a 3000 Ft-ból csak a tényleges költséget terheljük be, a maradékot mi azonnal feloldjuk, de a bankod szabályzata szerinti időtartamon belül fogod visszakapni.

3 Hogyan adhatok meg csoportazonosító számot, amennyiben szerepeltetni szeretném a számlán?

Csoportazonosítót az Adószám mezőben tüntesd fel.

4 Mi történik, ha nincs elég fedezet a kártyámon egy töltéshez?

Többször megpróbáljuk levonni a hiányzó összeget és ha nem sikerült, felfüggesztjük fiókodat és neked szükséges felvenned a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal.

5 Van-e regisztrációs vagy havi díj?

Nincs, csak simán regisztrálj, és már el is érhető számodra a kedvezőbb díjszabásunk és extra funkcióink.

6 Milyen bankkártyával tudok regisztrálni?

Jelenleg dombornyomott Mastercard, Visa és American Express kártyákat tudunk elfogadni a regisztrációnál.

7 Hogyan tudom elindítani a töltést?

Ahogy az app-ban is láthatod, első lépésként csúsztasd el a nyilat, majd ezután csatlakoztasd a kábelt az autódhoz. Kérjük, hogy ne menj el addig kávézni, amíg nem csatlakoztatod a kábelt, mert kb. 1 perc után minden visszaáll alaphelyzetbe, és kezdheted elölről a folyamatot.

8 Mi történik, ha nem teszem vissza egyből a töltés után a csatlakozót a töltőre?

Ebben az esetben a többi felhasználó hibás vagy foglalt státuszúnak fogja látni az adott csatlakozót, így nem tudnak odamenni és tölteni. Ez fordított helyzetben, neked sem lenne oké, így kérjük, ezt tedd meg minél hamarabb.

9 Mit tudok csinálni, ha nem tudom elindítani a töltést az app-ban?

Alapvetően 4 színnel jelöljük a csatlakozók státuszait (zöld-elérhető, szürke-nem elérhető, kék-használatban és piros-hibás), lehet itt nem vettél észre valamit. Amennyiben nem ez a gond:

Ősi IT bölcsesség alapján, mi is azt tudjuk kérni, hogy elsőként indítsd újra az app-ot 😊

Ha ez nem oldja meg a problémát, kérjük, ellenőrizd autódat, és ha ez sem segít, hívd az ügyfélszolgálatot.

10 Mit tudok csinálni, ha megállt a töltés?

Amennyiben nem te állítottad le vagy nem töltött fel teljesen az autó, és úgy érzed, hogy valami hiba csúszott a gépezetbe, hívd az ügyfélszolgálatot és találunk választ a miértekre.

11 Teslával tudom használni a töltőket?

Amennyiben nem CCS csatlakozóval rendelkező autód van, akkor egy adapter segítségével a CHAdeMO csatlakozókat tudod használni. Ezt az adaptert neked kell magaddal hoznod.

12 Mit jelent az AC töltés?

Az AC váltóáramú töltést jelent. Teljesítményét az autóba épített inverterek kis kapacitása miatt nagyon kevés autó tudja kihasználni. Általában az 50kW alatti teljesítményt tudják, a sztenderd az 22kW azonban egyes modellek képesek az AC-n is nagyobb energiafelvételre (pl.: Renault).

13 Mennyi ideig tart az AC töltés?

Akkumulátor méretétől és a töltöttségi szinttől függ, a jelenlegi statisztikák szerint 1-1,5 óráig töltenek az ügyfelek egy-egy alkalommal.

14 Mit jelent a DC töltés?

A DC egyenáramú töltést jelent. 40 kW-nál nagyobb kapacitású töltőket a hazai terminológiában villámtöltőnek nevezzük. Ezek jellemzően egyenáramú (DC) töltők.

15 Mennyi ideig tart a DC töltés?

Akkumulátor mérettől és a töltöttségi szinttől függ, a jelenlegi statisztikáink szerint 25-35 percig töltenek az ügyfelek egy-egy alkalommal.

16 Mit jelent a az ULTRA DC töltés?

Szakmai alapon jelenleg nincs meghatározva milyen teljesítmény szintek után nevezünk valamint villámtöltőnek vagy ultragyors töltőnek. A piac által használt terminológia szerint a villámtöltők maximálisan 50kW teljesítményt képesek leadni, míg az ultragyors töltő szegmens e fölött kezdődik és akár az 50kW teljesítmény többszörösét is képesek leadni. A töltési időt sok tényező befolyásolja, például az akkumulátor mérete, a külső és belső hőmérséklet, az, hogy a felhasználó teljesen vagy csak 30-80%-ra kívánja az akkut feltölteni stb. A gyakorlatban a villámtöltő kényelmesen használható egy hosszabb pihenő alatt. 150 km megtételéhez körülbelül 20 perc töltés szükséges. Az ultragyors töltők ugyanennyi idő alatt 3-400 kilométerre elegendő energiát biztosíthatnak, amennyiben az elektromos autó képes a maximális töltési teljesítményt felvenni.

17 Mennyi ideig tart az ULTRA DC töltés?

Az eddigi töltési tapasztalataink alapján egy DC töltés átlagos ideje alatt, ami 30 perc hozzávetőlegesen 100 km hatótávot kapnak felhasználóink. A Budapest-Nagyszőlős utcai 75kW névleges töltési teljesítményt leadni képes töltőnkön ugyanezen idő alatt akár 150 km hatótávot kaphatnak felhasználóink. Természetesen ez sok egyéb tényezőtől is függ, a teljesség igénye nélkül: az időjárási körülmények, az autó akkumulátorának hőmérséklete, töltöttségi szintje, életkora, vagy az adatkommunikáció gyorsasága.

18 Mi történik akkor, ha megvásároltam a szolgáltatást, de a töltés valamiért megszakad 100% töltöttség előtt?

Ebben az esetben természetesen újraindítható a töltés. A helyszínen lévő kollégáinknak jelezd problémát és az ügyfélszolgálattal közösen megteszik a szükséges lépéseket.

19 Hol kérdezhetek, vagy hol jelezhetem amennyiben problémám van?

A töltőállomásokon korlátozottan tudnak segíteni neked, ügyfélszolgálatunk viszont 0-24 elérhető

20 Milyen csatlakozóval és teljesítménnyel érhető el a szolgáltatás?

Minden általunk telepített oszlopon megtalálható 1db CCS szabványú, 1 db CHAdeMO szabványú és 1 db Type 2 szabványú csatlakozó. Normál töltés – AC- esetében a névleges teljesítmény 22kWh, míg nagy teljesítményű töltés – DC – esetén a névleges teljesítmény 50kWh.

21 Miért állhat le a töltési szolgáltatás az elindítás után?

Opció 1: Az autó állítja le a töltést

Opció 2: Az autó okozta rendellenes működés miatt, a töltőberendezés állítja le a töltési folyamatot és vészüzembe kapcsol.

Kérjük, az alábbiakat is vedd figyelembe:

Kollégáink elvégzik helyetted a szükséges lépéseket, azonban, ha mégis magadnak végeznéd el a kábel fel-és le csatlakoztatását, kérjük, hogy kerüld a töltési folyamat leállítását a gépjárműved utasterében található leválasztó gomb használatával. Ez megzavarhatja a csatlakoztatott rendszer folyamatait és ezzel mások számára elérhetetlenné teszi a töltőberendezés használatát. Amennyiben mégis ilyen leválasztás történik, kérlek, jelezd a töltőállomáson dolgozó kollégának.

22 Milyen töltők vannak és milyen típusú autókhoz használható?

Otthoni töltés esetében Type1 (pl. Nissan LEAF, Kia Soul, Peugeot Ion) vagy Type2 (Mennekes) (pl. Tesla Model S, VW eGolf, Renault Zoe) csatlakozók vannak.

Az egyenáramú (DC) töltőknek két fajtája terjedt el Európában. A japán autógyártók által kifejlesztett CHAdeMO rendszerűt használja a Nissan, a Kia, a Mitsubishi, a Citroen és a Peugeot, míg a Type2-es csatlakozó továbbfejlesztéséből született CCS csatlakozót főleg az európai autógyártók, mint például a BMW és a Volkswagen támogatják. A Tesla Model S CHAdeMO csatlakozón keresztül tud tölteni egy átalakító segítségével.

23 Opel Amperám van, azzal is működik?

Opel Ampera gépjárművek esetén előfordul, hogy a gyári Type2 – Type1 átalakító kábel, ami gépjármű tartozékai között található, nem képes töltési folyamat indítására. Ennek oka, hogy az egyik csatlakozó az átalakító kábel Type2 csatlakozófején gyárilag rövidebb és nem biztosítja a megfelelő fizikai kontaktot. Ez egy biztonsági előírás miatt van így, mivel az említett autótípus gyári javasolt töltése lassú AC töltőberendezésen keresztül javasolt. Létezik a kereskedelmi forgalomban olyan átalakító kábel ehhez az autótípushoz, melynek használatával lehetőség van a töltési folyamat elindítására.

24 Furcsa, rendellenesnek tűnő zajokat vagy erős, ventillátorhoz hasonló hangot hallasz az oszlopból, nem tudod, mit tegyél?

Ilyen esetekben megköszönjük, ha szólsz a kollégáknak a töltőállomáson, illetve elmondható, hogy normál üzem esetén a berendezés hűtőventillátorai működésbe lépnek. Ennek jól hallható zaja van, de hozzátartozik az üzemszerű működéshez, ezért ilyen esetekben a töltési folyamat hirtelen megszakítása nem indokolt és a vészleállító gombbal történő leállítás sem szükséges.

25 Az értesítések alatt melyik ikon mit takar?

A kis levél ikon e-mail értesítést jelent. A kis telefon ikon pedig push-notificationt.

26 Hogyan tudom használni a töltőn lévő QR kódot?

Applikációból is meg tudod nyitni, de ha nincs letöltve az app, akkor is átirányítunk a driver portálra, ahonnan ki tudod választani a számodra megfelelő csatlakozót. Egyébként a telefonod kamerájával is be tudod olvasni vagy bármilyen harmadik feles QR kód olvasó alkalmazással is.

27 Miért látom az app-ban a foglalási opciót, ha nem tudom használni?

Ez a funkció jelenleg még nem elérhető, dolgozunk a szolgáltatás bevezetésén.

28 Mennyire pontosak a töltésre vonatkozó adatok töltés közben az app képernyőjén?

Ezek becsült adatok, így mindig a bizonylaton szereplő adatok a mérvadóak.

29 Hogyan tudom megkapni automatikusan a számlát?

Eseti felhasználóként automatikusan megkapod a töltés után a számlát az e-mail címedre.
Amennyiben regisztrált felhasználó vagy az applikációban, a driver portálon az Értesítések alatt állítsátok be a “Számlázás és terhelésről” szóló értesítéseket.

30 Mennyi ideig kell várnom, mire megjelenik a számla az applikáción belül?

iOS esetében megjelenik egy ikon, ami a töltést jelenti, így amíg ez pörög, nincs mit tenned, várnod kell, de meg fog jelenni.

Android esetében nincs ilyen ikon, de a háttérben a számla betöltése megtörténik.

31 AC töltés esetén van, ahol nekem kell kábelt vinnem?

Igen, vannak olyan töltőink, ahol csak aljzat van az AC töltéshez az oszlopokon. Ilyen berendezés található a budapesti Golgota téren és az Árpád fejedelem útján található MOL töltőállomáson.

32 Hibát jelez-e, ha a töltés közben az a kis ikon folyamatosan “pörög”?

Nem, ez azt jelzi, hogy a töltési folyamat zajlik, ezt a számláló folyamatos futása is jelzi.

33 Mit jelez az a kis háromszög az egyes töltők távolsága mellett a főképernyőn vagy lista nézetben a töltők keresése aloldalon?

Égtájakat 😊

34 Miért nem tudom letölteni az app-ot a telefonomra?

ÁSZF-ünkben is írjuk, hogy Android esetében 5.0 vagy ezeknél magasabb verziószámú operációs rendszerekkel kompatibilis. iOS esetében 12.4 vegy ezeknél magasabb verziószámú operációs rendszerekkel kompatibilis.

Jailbreak-elt vagy vírusos telefonok esetében nem tudjuk garantálni, hogy működik a letöltés és maga az applikáció -ha le tudtad tölteni.

Előfordulhat, hogy készülékeden nincs minden szoftver frissítve, vagy csak wi-fi hálózaton engedélyezted a letöltéseket.

Az alkalmazást az alábbi országokban tettük elérhetővé:
Magyarország
Szlovénia
Horvátország
Ausztria
Csehország
Szlovákia
Románia
Ukrajna
Szerbia

Amennyiben továbbra is fennáll a probléma, kérjük küldd el az alábbi adatokat ügyfélszolgálatunkra:
- készülék márkája és típusa
- operációs rendszer fajtája és verziója
- kártyafüggő vagy kártyafüggetlen a telefon
- hol vásároltad a készüléket (ország).

35 Problémám akadt regisztráció közben az app-ban, mit tudok tenni?

Kérjük, írd meg az ügyfélszolgálatnak hol akadtál el, addig is próbáld meg driver portalunkon a regisztrációt.

36 Nem tájékoztattak szóban megfelelően a töltőállomásokon, mit tudok tenni? Nem teljesen értem az árazást, mit tudok tenni?

Kérjük, minden esetben az app-ban, honlapunkon, a töltőberendezésen vagy az ÁSZF-ben ellenőrizd, vagy csekkold az aktuális árainkat. Bármilyen kérdés esetén hívd az ügyfélszolgálatot, szívesen segítünk!

37 Applikáción keresztül tudok MOL-os üzemanyagkártyával töltést indítani?

Jelenleg erre nincs lehetőség, üzemanyagkártyával a shop-ban tudod megvásárolni a szolgáltatást.

38 Töltés közben lefagy az app vagy „kapcsolat nélküli üzemmódba” megy át, mit tegyek?

Kérjük, ilyen esetben elsőként ellenőrizd az internetkapcsolatodat. Amennyiben továbbra is fennáll a probléma, kérjük, próbálkozz meg az app újraindításával.

Amennyiben ez sem oldja meg, kérjük hívd az ügyfélszolgálatot.

39 Mit tudok tenni, ha egy csatlakozó „ismeretlen kapcsolat” státusszal jelenik meg az app-ban, de szükségem van töltésre az adott helyszínen?

Amennyiben ilyen eset áll fenn, javasoljuk, hogy keresd meg az app-ban a legközelebbi működő töltőt.
Amennyiben ezt hatótávod nem engedi, a shopban tudsz töltési szolgáltatást vásárolni az adott töltőállomás nyitvatartási ideje alatt.

40 Mit tudok tenni, ha egy csatlakozó „nem elérhető”, „cserére vár” vagy „javítás alatt” státusszal jelenik meg az app-ban, de szükségem van töltésre az adott helyszínen?

Amennyiben ilyen eset áll fenn, javasoljuk, hogy keresd meg az app-ban a legközelebbi működő töltőt, egyébként ebben az esetben sajnos nem tudsz tölteni az adott oszlopon.

41 Mit tudok tenni, ha hamarabb állt le a töltés, mint amekkora csomagot megvettem a töltőállomás shopjában?

Jelezd az ügyfélszolgálatnak, kivizsgáljuk az esetet és amennyiben jogos, visszatérítjük a különbözetet.

EU logo
​Az Európai Unió Európai Hálózatfinanszírozási Eszköze által társfinanszírozott